Οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη και η κατά Γιαννακόπουλο διοίκηση του «Μηδέν»… του «Τίποτα» και του «Zero»(Ζίροου)!

0
x 00102

Το θέμα εισηγήθηκαν η αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Ελένη Δάβαρη και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τιμολέων Κωστόπουλος σε συνεργασία με τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας.
davariΗ κ. Δάβαρη ανακοίνωσε στο σώμα ότι η μείωση των δημοτικών τελών γίνεται στο πλαίσιο του πρώτου στόχου που έχει θέσει ο Δήμος, δηλαδή την ανάδειξη του κοινωνικού του προσώπου της διοίκησης η οποία εκφράστηκε με την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, των πολύτεκνων οικογενειών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Δήμους έχουν μειωθεί κατά 60% και επεσήμανε ότι η μείωση των δημοτικών τελών έχει ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων του Δήμου. «Πιστεύουμε ότι αυτή τη μείωση των εσόδων θα την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, με τη συνετή οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε και με τον ορθολογισμό των εσόδων και των εξόδων του Δήμου μας» είπε η κ. Δαβάρη και συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «Τον Οκτώβρη του 2011 ψηφίσαμε την προμήθεια δύο απορριμματοφόρων κι ενός αυτοκινήτου.. . κι ένα χρόνο αργότερα ήρθε η έγκριση από το Ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών και προβήκαμε στην απαιτούμενη διαδικασία… το 2013 συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό του στόλου με ένα σάρωθρο, ένα καδοπλυντήριο κι ένα ημιφορτηγό».
Στο τέλος της εισήγησής της η κ. Δάβαρη υπογράμμισε ότι οι αγορές των απορ­ριμ­μα­τοφόρων γίνονται μέσω των ανταποδοτικών τελών και όχι με leasing και δάνεια αφήνοντας έτσι αιχμές για την πολιτική που είχαν ακολουθήσει οι κ. Γιαννα­κόπουλος – Κρητικίδης .
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Τιμολέων Κωστόπουλος ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι η μείωση των εσόδων από τη ΔΕΗ άγγιξε το 33% λόγω των «Λουκέτων» που είχαν μπει σε μαγαζιά και σπίτια αλλά και λόγω αδυνα­μίας πληρωμής των λογαριασμών από πλευράς των πολιτών.
«Δεν ανανεώνετε ο στόλος.. παραμένει ο ίδιος και δεν κάνετε σταθερές καμπάνιες για την ανακύκλωση» ήταν οι βασικοί άξονες του κ. Σταθόπουλου στην κρητική που άσκησε στην εισήγηση της αντιδημάρχου καθαριότητας, κι ο οποίος στη συνέχεια τάχθηκε κατά της μείωσης των τελών των καταστημάτων άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων (σούπερ – μάρκετ, και μεγάλα καταστήματα ) τα οποία παράγουν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ότι η μείωση του 10% στα τέλη δεν είναι έκπτωση από τη στιγμή που ο όγκοςgiziotis 001 των σκουπιδιών μειώθηκε άρα και τα έξοδα… και δήλωσε ότι η περιβόητη εξοικονόμηση που εξαγγέλλεται από τη διοίκηση γίνεται από τις μειώσεις των μισθών των υπαλλήλων υποστηρίζοντας ότι στο μέλλον οι συμβάσεις για εργασία θα γίνονται με «Συμβάσεις έργου»… κι ότι τα οργανωμένα γραφεία διακίνησης εργαζομένων θα «προμηθεύουν» με εργαζόμενους τους Δήμους. Ο κ. Γκιζιώτης επεσήμανε επίσης ότι η μείωση του 10% δεν είναι «Τίποτα» σε σύγκριση με την άγρια φορολογία που έχει επιβληθεί στο λαό και ότι ο Δήμος θα έπρεπε να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Γουργούλης άσκησε κριτική και στη διοίκηση Ζορμπά αλλά και στην προηγούμενη του κ. Γιαννακόπουλου.
Συγκεκριμένα ο τ. αντιδήμαρχος οικονομικών (με τη δημοτική ομάδα του κ. Γιαννακόπουλου) κατηγόρησε την τωρινή διοίκηση για «Βρώμικους» κάδους που δεν πλένονται ποτέ… ενώ ανέφερε ότι και επί των ημερών του κ. Γιαννακόπουλου «Ούτε σκούπα» δεν είχε περάσει από την περιοχή που ο ίδιος διαμένει δηλαδή τα Πευκάκια.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Γιαννακόπουλου ο οποίος απάντησε ότι: «Όποιος θέλει να καταργήσει τον εαυτό του είναι ελεύθερος… αλλά είναι ψέμα ότι δεν πέρασε ούτε η σκούπα από τα Πευκάκια…».
Από τη δημοτική ομάδα του κ. Ζορμπά ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σωτήρης Ησαΐας δήλωσε ότι είναι απαραίτητο για τον Δήμο να δημιουργήσει έσοδα κι ότι ενώ στην Ελλάδα όλοι ψάχνουν για χωματερές… στην Ευρώπη η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πηγή εσόδων.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρώην στέλεχος του κ. Ζορμπά κ. Φώτης Αλεξόπουλος κατήγγειλε την κ. Δάβαρη για ανισότητα στην καταβολή του φόρου εστιάζοντας κυρίως στο θέμα των ανέργων και δήλωσε ότι για τη δημιουργία εσόδων του Δήμου θα πρέπει η διοίκηση να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να συνεργαστούν μαζί τους στο θέμα των απορριμμάτων.
Ο πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Γαβράς υποστήριξε με τη σειρά του ότι η μείωση των τελών θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη κι ότι στο θέμα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων η διοίκηση του Δήμου είναι πολύ πίσω κι αυτό αποδεικνύεται από τη «σχέση» 80 τόνοι απορριμμάτων – 3,5 τόνοι ανακύκλωση.
kritikid02Ένταση δημιουργήθηκε μετά την τοποθέτηση του προέδρου της Δημοτικής βιβλιοθήκης κ. Γιώργου Καζάκου ο οποίος είπε ότι «Τέτοιες ζοφερές μέρες είστε τυχερός που είστε στην αντιπολίτευση κ. Γιαννακόπουλε» αφού απαντώντας του ο κ. Κώστας Κρητικίδης είπε ότι: «Δεν έχουμε ακούσει κάποια δική σας θέση κ. Καζάκο όλο το διάστημα που είστε δημοτικός σύμβουλος και το μόνο που κάνετε είναι να καταγγέλλετε τις δηλώσεις των κ. Γιαννακόπουλου και Σταθόπουλου»…
Στη συνέχεια ο κ. Κρητικίδης χαρακτήρισε ως παράνομη την ενέργεια της δημοτικής αρχής να κρατάει στο ταμείο του Δήμου 700.000 ευρώ όταν αυτά προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη και πρέπει να «Επιστρέφονται» όπως ορίζει ο νόμος… και υπενθύμισε ότι το γεγονός ότι υπάρχουν απορριμματοφόρα και τα χρησιμοποιεί η αντιδημαρχία καθαριότητας καθημερινά, οφείλεται στις «Ημέρες Γιαννακόπουλου» και ότι η σημερινή διοίκηση δεν έχει επενδύσει τίποτα ούτε σε ανταλλακτικά, ούτε σε καινούργια απορριμματοφόρα παρά το γεγονός ότι υπήρξε τεράστια εξοικονόμηση από «Άλλες μειώσεις».
«Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προχωράτε το leasing» κατέληξε ο τ. αντιδήμαρχος λέγοντας ότι οι πολίτες δεν θα είχαν καμιά αντίρρηση ναzorbas dim simvoulio πλήρωναν 15 ευρώ επιπλέον το χρόνο αρκεί να είχαν τις υπηρεσίες που θα ήθελαν (καθαριότητα – πλύσιμο κάδων κ.λ.π).
Στο θέμα του «Leasing» που έθεσε ο κ. Κρητικίδης πρώτη απάντησε η αντιδήμαρχος καθαριότητας λέγοντας ότι «Χαίρομαι που δεν πήρα leasing…χρησιμοποιούμε τα χρήματα των δημοτών όπως πρέπει, σωστά»… ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς επιτέθηκε στους κ. Κρητικίδη – Γιαννακόπουλο σχετικά με το πώς οι ίδιοι διαχειριζόντουσαν τα «Ανταποδοτικά».
Ο κ. Ζορμπάς λοιπόν κατήγγειλε στο Σώμα ότι τα «Ανταποδοτικά» χρήματα η διοίκηση Γιαννακόπουλου τα ξόδευε σε εκδηλώσεις! Και ανέφερε συγκεκριμένα
Παραδείγματα όπως τα 65.000 ευρώ που σπαταλήθηκαν σε εκδήλωση χορωδιών το 2009! Τα 12.000 ευρώ που στοίχισε το μαθητικό φεστιβάλ ! ενώ αναφέρθηκε και στις 230.000 ευρώ που αποτελούσαν χρήματα κληρονομιάς πολίτη για την ανέγερση μικρής εκκλησίας στο νεκροταφείο λέγοντας ότι : «Οι τόκοι αυτών των χρημάτων όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να προσαύξαναν το αρχικό κεφάλαιο, αλλά εκείνοι τα έριχναν στον γενικό κορβανά» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η αντιπολίτευση θυμήθηκε ότι μειώθηκαν οι μισθοί αλλά «Ξέχασε» ότι παράλληλα αυξήθηκε το «τονάζ», η τιμή του πετρέλαιο και η ΔΕΗ, καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά καταστήματα και σπίτια που δεν πλήρωσαν τα τέλη λόγω οικονομικής ανέχειας.
Τελειώνοντας ο δήμαρχος αναρωτήθηκε το πώς θα ήταν δυνατόν η διοίκηση του η οποία ανέλαβε τα καθήκοντα της το 2011 θα μπορούσε ν’ ανανεώσει το στόλο όταν το 2010 η διοίκηση Γιαννακόπουλου- Κρητικίδη τον ανανέωσε με leasing οι τόκοι του οποίου επιβαρύνουν τους πολίτες… και κατέληξε λέγοντας τα όσα λέει η αντιπολίτευση τα λέει για να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Απαντώντας στο δήμαρχο ο κ. Γιαννακόπουλος αναρωτήθηκε από την πλευρά του το «Γιατί» συμπεριφέρεται «Έτσι» η διοίκηση όταν η αντιπολίτευση υπερψηφίζει την εισήγηση της! και κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι δεν έχει φτιάξει ουσιαστικά τίποτα στην πόλη χαρακτηρίζοντάς την ως μία διοίκηση του «Τίποτα», του «Μηδέν», του «Zero»(Ζίροου)!.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση