Προσφυγικό και Αγία Παρασκευή.

0

Με αφορμή τον ορισμό της«21η Μαρτίου» ως «Παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού»,  εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Μαρτίου 2016 από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής του Γιάννη Σταθόπουλου, ψήφισμα που εμπεριείχε και το θέμα της «τύχης» των προσφύγων που καθημερινά εισρέουν κατά χιλιάδες ψάχνοντας τη «Γη της επαγγελίας» στην κεντρική Ευρώπη.

Το ψήφισμα που έθεσε προς ψήφιση ο Δήμαρχος είχε αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα με αποτέλεσμα να υπάρξει συζήτηση αλλά και προτάσεις για την ενδεχόμενη πιθανότητα ο Δήμος Αγ. Παρασκευής να φιλοξενήσει πρόσφυγες χρησιμοποιώντας δημοτικούς ή μη χώρους.

Στην αρχή της συζήτησης,  το λόγο πήρε ο υποψήφιος Βουλευτής Β’ Αθηνών (Ν.Δ.) και Δημοτικός Σύμβουλος Σωτήρης Ησαΐας,ο οποίος επεσήμανε ότι η ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων απαιτεί ακριβή σχεδιασμό και ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδιασμού συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποτύχει στον τομέα αυτό, δίνοντας ως παράδειγμα τις καθημερινές εικόνες από την περιοχή της Ειδομένης.

Ο κ. Ησαΐας τοποθετήθηκε ξεκάθαρα λέγοντας ότι σε περίπτωση που φιλοξενηθούν στην Αγία Παρασκευή πρόσφυγες, η φιλοξενία θα πρέπει ν’ αφορά μόνο πρόσφυγες από τη Συρία κι όχι «λαθρομετανάστες» καθότι, όπως ο ίδιος τόνισε, πολλές φορές Ιρανοί και Αφγανοί  «λαθρομετανάστες» αναμειγνύονται με Σύριους πρόσφυγες.

Επιπλέον ο κ. Ησαΐας τάχθηκε περισσότερο υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων από ιδιώτες λέγοντας χαρακτηριστικά : «Να φιλοξενήσουμε, όσοι μπορούμε ορφανά… κι εγώ πρώτος!».

Από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, δεν τοποθετήθηκε για το προσφυγικό κρατώντας «κλειστά τα χαρτιά» του και σε ότι αφορά το ψήφισμα, αλλά  ζήτησε να προστεθεί η έκφραση «έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο» λέγοντας χαρακτηριστικά και με χιουμοριστική διάθεση : «Εσείς που είστε αριστεροί ξέρετε πώς να το γράψετε».

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Ανδρέας Γκιζιώτης χαρακτήρισε ως κορυφαίο το προσφυγικό ζήτημα και δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Κυρίτση έχουν τις υποδομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνεργασία του Δήμου Αγίας Παρασκευής με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επιπλέον ο κ. Γκιζιώτης παρότρυνε οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να δυναμώσουν το μέτωπο στις εθνικιστικές και φασιστικές αντιλήψεις που σπέρνουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Σε ότι αφορά το ψήφισμα ο κ. Γκιζιώτης ζήτησε την προσθήκη σχετικά με την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ καθώς και την αναφορά για άρση των αποφάσεων της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ».

«Υπάρχει συγκεκριμένη ΜΚΟ για τη φιλοξενία παιδιών κ. Ησαΐα» ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παναγιώτη Γκόνη, ο οποίος ζήτησε να μην «ανοίξει» ως θέμα το προσφυγικό, καθώς θέμα συζήτησης ήταν το ψήφισμα και υποστήριξε ότι τα ζητήματα που θέτει το ψήφισμα (ρατσισμός – ξενοφοβία) δεν είναι αυτονόητα σε πολλά μέλη της κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμοί Σωτήρης Παπαμιχαήλ δήλωσε ότι το ψήφισμα θα έπρεπε να εμπεριέχει και την αναγνώριση της ανάσχεσης του προσφυγικού από την ελληνική κυβέρνηση, τα σώματα ασφαλείας και την ελληνική κοινωνία.

Σε όλα τα προαναφερθέντα ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Ανδρέα Γκιζιώτη σχετικά με την πρότασή του κι  ότι ακόμα δεν έχει ζητηθεί να φιλοξενήσει ο Δήμος μας πρόσφυγες και ότι μέσα από το ψήφισμα ασκείται και μια κριτική στην κυβέρνηση.

Τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αναφέροντας τα εξής:

«Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, θα πραγματοποιηθούν αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και δράσεις.

Στην χώρα μας ζούμε καθημερινά το δράμα των προσφύγων που συνεχίζεται και εντείνεται, με τους πνιγμένους στο Αιγαίο, με το κλείσιμο των συνόρων, με τους εκβιασμούς και τις απειλές για έξοδο της χώρας μας από την Σένγκεν αν δεν δεχθεί να μετατραπεί σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης» των εγκλωβισμένων παρά τη θέληση τους.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εκφράζει την αντίθεση του στις πολιτικές των διακρίσεων, στο ρατσισμό και στο φασισμό και στέκεται με αλληλεγγύη δίπλα στους πρόσφυγες. Λέει όχι στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων για τα θύματα των πολέμων, της φτώχειας, του ρατσισμού και της  ξενοφοβίας. Ζητάει το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, τη δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης των προσφύγων, την επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ασύλου, νομιμοποιητικών χαρτιών και δομών φιλοξενίας όπως και την κάλυψη των προσωρινών αναγκών στέγασης και σίτισης. Ταυτόχρονα καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα (Ομόνοια 3.00μμ.κ.ά.)  το Σάββατο 19 Μαρτίου2016  όπως και σε διάφορες πόλεις της Χώρας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ