Δημήτης Σαραβάκος : «Αυτά που στην Αγ. Παρασκευή ονομάζονται «Μεγάλα έργα» για τους ειδικούς είναι «μικρά», «απλά» και αναγκαία για τους κατοίκους.

0

 

«Σ» Έχουμε κατά καιρούς παρουσιάσει πολιτικές δραστηριότητες σας, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν σας έχουμε καλέσει να μιλήσετε από την εφημερίδα μας για την Αγ. Παρασκευή και τα προβλήματα μας.
«Θεωρώ ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι ενεργός στην πόλη που ζει, ν΄ ασχολείται δηλαδή με τα κοινά, κι επειδή κατοικώ εδώ από το 1983 σε δική μου οικία , θεωρώ ότι θα πρέπει να θέσω κάποια θέματα όπως θα έπρεπε να κάνουν και οι πολίτες της πόλης μας γιατί μόνο με τη δραστηριοποίηση των πολιτών αλλάζουν τα πράγματα.
Αφού γύρισα από τις σπουδές μου στην Ιταλία, άσκησα το επάγγελμά μου, δραστηριοποιήθηκα στην Νέα Δημοκρατία και ύστερα από τη θητεία μου ως Νομάρχης Αργολίδας, εκλέχθηκα σχεδόν ομόφωνα αντιπρόεδρος στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, ένα συμβουλευτικό όργανο που διαχειρίζεται τους προϋπολογισμούς των Νομαρχών, δηλαδή κεντρικής αυτοτελείς πόροι διατίθενται στις Νομαρχίες σε συνεργασία του Υπ. Εσωτερικών με την Ε.Τ.Α.Ν.
Κύριο μέλημα μας στο όργανο και με δική μου εισήγηση, ήταν η αναθεώρηση του νόμου 102 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώθηκε συνταγματικά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γιατί μέχρι τότε δεν ίσχυε κάτι τέτοιο αλλά εν τέλει το πετύχαμε, ενώ πρόσφατα
συστάθηκε η Ένωσης Διατελεσάντων Νομαρχών Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και την Ε.Ε και στην οποία έχω εκλεγεί ομόφωνα πρόεδρος με τέσσερις συμβούλους από το Πα.Σο.Κ. τρεις από τη Ν.Δ. και δύο από το Λ.Α.Ο.Σ.
Από τα πολλαπλά ταξίδια μου τον τελευταίο καιρό στο εξωτερικό και οι συναντήσεις μου με θεσμικά πρόσωπα κυβερνήσεων των χωρών της Ε.Ε. διαπίστωσα το διασυρμό της χώρας μας εξαιτίας όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που μέχρι σήμερα απέκρυπταν την αλήθεια στέλνοντας ψεύτικα στατιστικά στοιχεία στην Ε.Ο.Κ.
Για την πόλη μας τώρα, είμαι πολύ προβληματισμένος με την κατάσταση που επικρατεί. Γνωρίζω πολλούς πολίτες της Αγ. Παρασκευής και τους θεωρώ δραστήριους και ικανούς για πολλά επιτεύγματα. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν αναδειχθεί ικανές δημοτικές αρχές και γι’ αυτό η πόλη μας βρίσκεται σε τριτοκοσμική κατάσταση. Αν εξαιρέσει κανείς την τετραετία Σιδέρη, οποίος έκανε μια καλή οικονομική διαχείριση στο Δήμο και έβαλε μία τάξη, από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει τίποτα.
Η Αγ. Παρασκευή είναι μία περιοχή ευλογημένη από τη φύση διότι βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού, που δίνει στους κατοίκους καθαρό αέρα σε σχέση με άλλες περιοχές που έχουν πρόβλημα ρύπανσης. Γεωγραφικά καλύπτει μία μικρή περιοχή, οι κυβερνήσεις αυτά τα χρόνια την έχουν βοηθήσει οικονομικά, και είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί και να λειτουργήσει ως πόλη. Επίσης στις παρυφές της πόλης βρίσκονται τέσσερις σταθμοί του Μετρό, και λέγοντας αυτό, θα ήθελα να αναφέρω ότι πρώτη φορά στα χρονικά υπήρχε δημοτική αρχή η οποία «πάλεψε» για να μην έρθει το Μετρό στο κέντρο της πόλης! γεγονότα «τρελά» και πρωτόγνωρα για την ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον η Αγ. Παρασκευή έχει άλλο ένα πλεονέκτημα, τον περιφερειακό δρόμο του Υμηττού που ξεμπλοκάρει τη Λεωφ. Μεσογείων χωρίς να δημιουργεί όση ρύπανση λέγανε ότι θα δημιουργούσε, και η οποία υπήρξε η αφορμή κινητοποιήσεων από την τότε δημαρχιακή αρχή της οποίας συνέχεια είναι η σημερινή.
Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για έργα που άλλοι δήμοι πάλευαν και παλεύουν ακόμα για να τα έχουν την ίδια στιγμή που ο δικός μας τα αρνείται!!
Δεν υπάρχει καμία δημαρχιακή πολιτική βούληση. Είναι απαράδεκτο όταν μικροί δήμοι και κοινότητες να έχουν Δημαρχεία και η πόλη μας να μην έχει. Στην Αγ. Παρασκευή υπάρχει μία έκταση τεράστια που μπορεί να μεταμορφωθεί, μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ, σε ένα υπέροχο Δημαρχείο στο κέντρο της πόλης, με χώρο στάθμευσης και ουδείς ασχολείται».
«Σ» Είναι «δύσκολο» έργο η Αγ. Ιωάννου;
«Όχι βέβαια. Αντίθετα είναι ένας «εύκολος» δρόμος για να πραγματοποιηθεί ανάπλαση, αφού ούτε ρέματα με νερό έχει, ούτε άλλες φυσικές αντίξοες συνθήκες υπάρχουν. Είναι ένα χιλιόμετρο δρόμος που σε τρεις μήνες μπορεί να γίνει. Η πόλη μας είναι από τους λίγους, πανελλαδικά δήμους που ο κεντρικός του δρόμος βρίσκεται σ΄ αυτήν την άθλια κατάσταση.
Οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται, η αγορά έχει εξουθενωθεί με την εγκατάλειψη των έργων και σίγουρα πρόκειται για μια πολύ σοβαρή η αμέλεια της δημοτικής αρχής.
Με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται, γίνεται κακότεχνα, και δεν είναι δυνατόν σε ένα έργο να μην είναι «πρώτη» δουλειά η υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων. Το έργο πρέπει να γίνεται με τρόπο τέτοιο ώστε να διευκολύνει και τους πεζούς και τα αυτοκίνητα και την εκροή των υδάτων και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την ασφάλεια της ηλεκτροφώτισης της περιοχής».
«Σ» Το κολυμβητήριο είναι τόσο μεγάλο έργο ώστε να έχει «στοιχειώσει»;
«Το κολυμβητήριο, που είναι πηγή ρύπανσης, δεν έπρεπε να γίνει στη θέση εκείνη γιατί ο χώρος δεν ενδείκνυται για τέτοιες εγκαταστάσεις. Σήμερα θεωρώ ότι αυτός ο χώρος πρέπει να μείνει «ελεύθερος» για τους πολίτες. Δηλαδή η δημοτική αρχή πρέπει να βάλει τις μπουλντόζες και να το ξηλώσει ώστε να γίνει μία πλατεία ή ένας χώρος περιπάτου. Υπάρχουν κι άλλοι χώροι για να γίνει το κολυμβητήριο. Αυτή η περιοχή είναι κατοικημένη και ο συγκεκριμένος χώρος πρέπει να είναι βοηθητικός για τους κατοίκους».
«Σ» Με την πείρα που έχετε εσείς στην αυτοδιοίκηση τι θα κάνατε στην Αγ. Παρασκευή;
“Δεν θα ήθελα να μιλήσω απαντώντας υποθετικά ως δήμαρχος αλλά ως ένας ενεργός πολίτης. Υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που είναι εύκολο να γίνουν. Η Αγ. Ιωάννου μπορεί να γίνει ταχύτατα, ο χώρος του κολυμβητηρίου πρέπει να γίνει ελεύθερος χώρος, τα λεωφορεία πρέπει να φύγουν από το κέντρο της πόλης δεδομένου των σταθμών του Μετρό που υπάρχουν και το μόνο που προσφέρουν είναι ζημιά, η πλατεία της Αγ. Παρασκευής πρέπει να πεζοδρομηθεί. Επίσης άλλοι ελεύθεροι χώροι πρέπει να απαλλοτριωθούν από το Δήμο και να δοθούν ουσιαστικά στους κατοίκους. Επιπλέον θα έπρεπε να υπάρχει μία κυκλοφοριακή μελέτη που θα λύσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο, η οποία νομίζω πως είναι υπαρκτή αλλά δεν έχει δοθεί στους δημότες για διαβούλευση.
Η υπογειοποίηση της Μεσογείων δεν είναι δύσκολη λόγω των ελεύθερων χώρων που υπάρχουν γύρω γύρω και την μη ύπαρξη κτηρίων που θα έπρεπε να γκρεμιστούν οπότε και θα είχε μεγάλο θετικό αποτέλεσμα για την πόλη. Το θέμα αυτό μπορεί να γίνει κι από το Δήμο κι από την κυβέρνηση και με λίγη πίεση ο Δήμος μπορεί να το πετύχει.
Είναι έργο προτεραιότητας για την κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί η λύση του κυκλοφοριακού συστήματος και το είχα συζητήσει και με τον φίλο μου κ. Σουφλιά που ήταν Υπουργός και είναι λάθος της δημοτικής αρχής που δεν αξιοποίησε τον συμπολίτη μας για λύσεις σε τέτοιου είδους θέματα, που είχε και έχει τη διάθεση να κάνει. Αυτά δεν είναι «μεγάλα έργα» όπως τα ονομάζουν, είναι «μικρά», εύκολα και αναγκαία για τους κατοίκους.
Η Αγ. Παρασκευή μπορεί να γίνει πρότυπο πόλης αρκεί να υπάρξει μία εξειδικευμένη δημοτική αρχή που να ασχοληθεί με τα προβλήματά της».
«Σ» Θεωρείτε ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» θα βοηθήσει την πόλη μας στην επίλυση προβλημάτων;
« Ότι και να γίνει με το νομοσχέδιο αυτό δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα αν οι άνθρωποι που καλούνται να ασκήσουν διοίκηση δεν κάνουν σωστή δουλειά. Αν ο επικεφαλής δεν άτομο που να έχει εξειδίκευση στο αντικείμενο της δημόσιας διοίκησης και των έργων δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα. Είναι θέμα ανθρώπων και όχι νομοσχεδίων. Θεωρώ όμως ότι για να εναρμονιστούμε με την Ευρώπη θα πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δήμοι και οι Νομαρχίες».
«Σ» Πως βλέπετε τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εσωκομματικές εκλογές με πρόεδρο τον κ. Αντώνη Σαμαρά;
«Είμαι φίλος με τον Αντώνη Σαμαρά από παλιά.
Η γυναίκα του κατάγεται από το Ναύπλιο και με είχε στηρίξει στην εκλογή μου και στην θητεία μου ως Νομάρχη. Τον στήριξα λοιπόν δυναμικά και ως πρόσωπο αλλά και ως πρόεδρος της Ένωσης που εκπροσωπώ και θεωρώ ότι δικαιώθηκα. Ο κ. Σαμαράς θα γίνει σύντομα πρωθυπουργός. Ηγείται ενός κόμματος που έχει βγει από μία δεινή ήττα. Ακόμη υπάρχουν πολλά εσωκομματικά προβλήματα ανοιχτά και θα πρέπει μέσα από τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει των συνεδρίων να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα για να μπορέσει να ασκήσει ικανοποιητικά το ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρώ ότι είναι ένα πρόσωπο, ικανό, έτοιμο και χρήσιμο για τη χώρα μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση