Σωτήρης Παπαμιχαήλ: «Στόχος της νέας διοίκησης είναι να καταστήσουμε την Αγία Παρασκευή πρότυπη πόλη πολιτισμού και αθλητισμού!».

0
papamixail

Η αλήθεια είναι ότι η νέα διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ  κατάφερε το «κενό» αυτό να μην έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων…  γεγονός  που μόνον θετικά δεν αποδέχτηκε η αντιπολίτευση, η οποία μάλιστα έσπευσε να εξαπολύσει «μύδρους» και «κατηγορίες» κάνοντας λόγο για «ανεπάρκειες» και θέτοντας «πολιτικά» δήθεν ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία των υπηρεσιών.
Αφορμή για όλα αυτά που γράφονται στις παραπάνω γραμμές, αποτέλεσε η επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος  κι ο νέος πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού (ΠΑΟΔΑΠ) Σωτήρης Παπαμιχαήλ, με τον οποίον συναντηθήκαμε και του θέσαμε ερωτήματα…
«Σ» κ. Παπαμιχαήλ πότε αναλάβατε ως πρόεδρος;
«Η νέα διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ (πλειοψηφία – μειοψηφία) ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 15 Σεπτεμβρίου 2014 και ανέλαβε επισήμως καθήκοντα μόλις στις 23 Σεπτεμβρίου.
«Σ» Επειδή έχετε διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος νομικού προσώπου, σε ποια «κατάσταση» παραλάβατε τον ΠΑΟΔΑΠ;
«Κατ’ αρχήν πρέπει να πω ότι παραλάβαμε έναν Οργανισμό ο οποίος είχε σωρεία προβλημάτων, θεμάτων και εκκρεμοτήτων, τα οποία αντιμετωπίζουμε. Στόχος της νέας διοίκησης, δηλαδή εμού, του αντιπροέδρου Δημήτρη Βαλασιάδη, των μελών της πλειοψηφίας χωρίς να εξαιρώ και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης,  είναι  να θέσουμε σε «άριστη λειτουργία» τον Οργανισμό.
Και σιγά – σιγά τα καταφέρνουμε, με κόπο. Όπως γνωρίζετε η απελθούσα διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ αιφνιδιαστικά και χωρίς να της ζητηθεί,  παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014, εμείς αναλάβαμε τα καθήκοντα μας στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 και η συγκρότηση σε Σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. Συνεπώς υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τις εκλογές του Μάιου 2014 μέχρι την ώρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας κατά το οποίο ουσιαστικά δεν ασκήθηκε διοίκηση.
Το χρονικό αυτό διάστημα ήταν  ιδιαίτερα κρίσιμο διότι μέσα σ’ αυτό, γίνεται η προετοιμασία ενόψει της λειτουργίας του Οργανισμού από τον Σεπτέμβριο. Οταν αναλάβαμε διαπιστώσαμε ότι δεν είχε εγκριθεί το πολιτιστικό και αθλητικό πρόγραμμα του Οργανισμού για την περίοδο 2014 – 2015, δεδομένου ότι  η προηγούμενη διοίκηση είχε αρνηθεί να λάβει  έστω και την τυπική απόφαση ενάρξεως των προγραμμάτων.!!
Ο Δήμαρχος μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν οι συμπολίτες  μας και τα αθλητικά σωματεία χωρίς αθλητικές δραστηριότητες…  προχώρησε, στην  απόφαση για την παραχώρηση των αθλητικών χώρων κι αυτό γιατί χωρίς αυτήν την απόφαση,  δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι ομάδες τα πρωταθλήματα, δεν θα μπορούσαν να δηλώσουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού «έδρες» και δεν ήξεραν ποιες θα είναι οι παραχωρούμενες ώρες για να τις ανακοινώσουν στις ομοσπονδίες τους!!!».
 «Σ» Η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η παράταξη του κ. Βασίλη Ζορμπά σας ακεί κριτική  εκτός των αθλητικών προγραμμάτων για  το Ωδείο και τα Εργαστήρια Τέχνης.
«Οι περισσότεροι από τους διδάσκοντες στα Εργαστήρια Τέχνης και στο Ωδείο εργάζονται στο πλαίσιο συμβάσεων – μισθώσεων έργου έως 12 μηνών κάθε χρόνο και ελάχιστοι από αυτούς είναι αορίστου χρόνου – μερικής απασχόλησης.
Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας  αναμένεται σύντομα, αφού στις 15 Οκτωβρίου 2014 δόθηκε το πράσινο φως από τα συναρμόδια Υπουργεία για να προχωρήσουμε στην τελική φάση της πρόσληψης. Σύμβουλοι λοιπόν οι οποίοι γνωρίζουν τα σχετικά θέματα είναι απαράδεκτο να προβαίνουν σε κριτική που αποβαίνει σε βάρος των ίδιων των ανθρώπων που εργάζονται αναμένοντας την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και τους οποίους περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας».
«Σ» Η προηγούμενη διοίκηση του κ. Ζορμπά δεν θεωρεί δικαιολογία το μικρό διάστημα που έχετε αναλάβει εξηγώντας ότι σας είχε ενημερώσει  από τον Ιούνιο του 2014.
« Καμία ουσιαστική ενημέρωση δεν υπήρξε. Τυπική ενημέρωση του επιπέδου «υπάρχουν πέντε – έξι εκκρεμότητες»  πράγματι έγινε. Ουσιαστική  όμως «παράδοση» της απελθούσας διοίκησης στη νέα, με την έννοια της σε βάθος ενημέρωσης ουδέποτε έγινε. Επισημαίνω ότι η ενημέρωση δεν είναι δικαίωμα, αλλά υποχρέωση. Καμία λοιπόν ουσιαστική ενημέρωση δεν έλαβε χώρα αλλά αυτό βεβαίως δεν αποτελεί ελαφρυντικό για εμάς. Εμείς ασκήσαμε τα καθήκοντά μας και το αποτέλεσμα ήδη φαίνεται.
«Σ» Ποια είναι τα αποτελέσματα που αναφέρετε;
1ον ) Παρά το γεγονός ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας των συμβάσεων των καθηγητών, τα προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού έχουν ξεκινήσει κανονικά και επιτυχώς.
2ον) Αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο επίσης η ολοκλήρωση της σύναψης των συμβάσεων με τους γυμναστές.
3ον) Ζητήσαμε και νέους γυμναστές από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,, αξιοποιώντας μία έκτακτη προθεσμία που χορηγήθηκε από τη ΓΓΑ. Υπενθυμίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια η προηγούμενη διοίκηση δεν ζητούσε να συμμετάσχει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δια του ΠΑΟΔΑΠ στα προγράμματα «Αθλητισμός για όλους» της Γ. Γραμματείας.  Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προηγούμενη διοίκηση ήταν «ξένο σώμα».
«Σ» Γνωρίζετε το λόγο ;
«Η δικαιολογία ήταν ότι ενώ  ο Οργανισμός κατέβαλλε τα χρήματα για την εκτέλεση των προγραμμάτων αυτών,  στη συνέχεια δεν τα εισέπραττε από τη Γενική Γραμματεία».
«Σ» Αληθεύει κάτι τέτοιο;
«Θεωρώ ότι αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια και το συμπεραίνω : 1ον) Από το γεγονός ότι πάρα πολλοί άλλοι Δήμοι συμμετέχουν, ώστε αν συνέβαινε το ίδιο και σ΄ αυτούς θα είχαν σταματήσει προ πολλού τη συμμετοχή τους στα προγράμματα. Δεν είναι λογικό ;  πως δηλαδή  εκατοντάδες Δήμοι συμμετέχουν;  2ον) Η δική μας διοίκηση ξεκίνησε τη διαδικασία εξόφλησης των οφειλομένων και  σας ενημερώνω ότι από τα οφειλόμενα της Γενικής Γραμματείας άρχισε η επιστροφή χρημάτων και τα πρώτα 35.000 ευρώ σε λίγο θα βρίσκονται στα ταμεία μας. Θεωρώ λοιπόν  ότι τελικά  επρόκειτο περί αδιαφορίας».
«Σ» Σχετικά με τους γυμναστές η παράταξη του κ. Ζορμπά μιλάει για ανασφάλιστους και απλήρωτους γυμναστές και σας κατηγορεί  γι’  ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία προσλήψεως.
«Όπως ήδη είπα, η απελθούσα διοίκηση δεν υπέβαλλε αίτηση στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τα τελευταία δύο χρόνια ώστε να προληφθούν γυμναστές μέσω αυτής.
Επίσης δεν υπέβαλλε στο Υπουργείο Εσωτερικών αίτηση για να εγκριθούν συμβάσεις μίσθωσης έργου,  όπως έγινε με τους καθηγητές Εργαστηρίων Τέχνης και του Ωδείου. Κι αυτό, επειδή ήθελε να επαναληφθεί η σύμβαση με μία Κοιν.Σ.Επ. με την οποία είχε συνεργαστεί και  πέρυσι και σκόπευε να κάνει το ίδιο και φέτος.
Εμείς ακολουθούμε την μόνη οδό που διασφαλίζει το «δημόσιο συμφέρον», δηλαδή  όχι την  απευθείας ανάθεση σε εταιρεία. αλλά την  προκήρυξη νόμιμου ανοικτού διαγωνισμού για ανάθεση σε οποιοδήποτε Νομικό Πρόσωπο, όχι μόνο εταιρεία, του έργου της εκτέλεσης των προγραμμάτων.
Εμείς προχωρούμε σε διαγωνισμό, οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα μέχρι την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 να υποβάλλουν τις προσφορές τους ,  οι φάκελοι θ΄ ανοιχθούν ενώπιών τους με  πλήρη διαφάνεια… κι ελπίζουμε  την επόμενη χρονιά να ευοδωθεί η προσπάθειά μας να συσταθεί Κοιν.Σ.Επ. από τους ιδίους τους γυμναστές, μια προσπάθεια που για φέτος δεν καρποφόρησε με απόφαση των ιδίων των γυμναστών».
«Σ» Πολλά μέλη του κ. Ζορμπά όμως σας κατηγορούν ότι η φιλοσοφία της παράταξης του Γιάννη Σταθόπουλου δεν ήταν υπέρ των Κοιν.Σ.Επ. επί ετών αντιπολίτευσης..
«Κοιτάξτε, η παράταξη του κ. Σταθόπουλου δεν είναι αντίθετη στην Κοινωνική Οικονομία.
Η παράταξη του κ. Σταθόπουλου, ο ίδιος ο Δήμαρχος και όλοι εμείς, είμαστε αντίθετοι σε τυχόν προσπάθειες εκμετάλλευσης των μορφών επιχειρηματικής κοινωνικής οικονομίας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Παράδειγμα: Πώς εξηγείται ότι η Κοιν.Σ.Επ. που πέρυσι είχε προσλάβει τους διδάσκοντες – καθηγητές στο Ωδείο εισέπραξε περίπου 220.000 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη  δαπάνη για το 2015 προβλέπεται το ποσό των 140.000 ευρώ ! Μιλάμε για προσδοκώμενο όφελος 80.000 ευρώ ! ».
«Σ» Που οφείλεται αυτή η διαφορά ;
«Οφείλεται στο κόστος που έχει μία Κοιν.Σ.Επ. όταν χρεώνει έναν Οργανισμό που ελέγχει πλημμελώς τα σχετικά τιμολόγια !  Και θα ήθελα να ενημερώσω ότι δυστυχώς η απελθούσα διοίκηση μας άφησε μεταξύ των άλλων εκκρεμοτήτων και τη μη έγκριση ταμειακών απολογισμών  αλλά και ισολογισμών των ετών 2012 και 2013. Ήδη εγκρίθηκε από εμάς ο ταμειακός απολογισμός του 2012, κι αναμένεται σύντομα να εγκριθεί  και ο αντίστοιχος του 2013, ενώ επίκειται η σύμβαση με ορκωτούς, τη δαπάνη των οποίων θα ελέγξω.
«Σ» Υπήρξε κριτική από τον ίδιο τον κ. Ζορμπά σχετικά με απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία αναφορικά με την πρόσληψη καθαριστριών. Μάλιστα ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε και στην κ. Κούνεβα.
«Το θέμα της έλλειψης καθαριστριών είναι ακόμα ένα πρόβλημα που μας κληροδότησε η απελθούσα διοίκηση. Δηλαδή δεν υπέβαλλε αιτήσεις για την έγκριση συμβάσεων μίσθωσης έργου καθαριστριών… δεν ζήτησε έστω δίμηνες συμβάσεις…  δεν συμμετείχε στα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις πεντάμηνες συμβάσεις … κι έρχεται τώρα και αναρωτιέται τι γίνεται με τον καθαρισμό!. Πρόκειται γι’ αυτό που λέμε στο Ποινικό Δίκαιο agent provocateur.  Δηλαδή δημιουργώ μια κατάσταση εναντίον σου και καλώ τον υπεύθυνο να σε συλλάβει.
Τι κάναμε εμείς ; όπως έχω ήδη ενημερώσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ζητήσαμε την κατεπείγουσα έγκριση δίμηνων συμβάσεων από την αποκεντρωμένη διοίκηση και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι στις 30 Οκτωβρίου 2014 εγκρίθηκαν έξι συμβάσεις.  Επίσης σε συνεννόηση με το Δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο αποσπάστηκε μία καθαρίστρια από το Δήμο στον ΠΑΟΔΑΠ και αναμένονται κι άλλες ενώ φιλοδοξούμε στην προσπάθεια καθαρισμού των χώρων να έχουμε ενεργότερη συμβολή και συμμετοχή αυτών που χρησιμοποιούν τους χώρους.
Ωστόσο επειδή τίποτα δεν ήταν δεδομένο, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση  προνοώντας και μην γνωρίζοντας αν θα εγκρίνονταν οι δίμηνες συμβάσεις ή οι πεντάμηνες από τον ΟΑΕΔ ή εάν ο Δήμος θα μας διέθετε προσωπικό, προχωρήσαμε σε προκήρυξη για ανάθεση σε Νομικό ή Φυσικό πρόσωπο των εργασιών των υπηρεσιών καθαρισμού των χώρων μας.
Θα δούμε εφέτος τα αποτελέσματα, θα κάνουμε τις  νόμιμες ενέργειες και του χρόνου θα δούμε αν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτή μας η απόφαση ή αν θα αντικατασταθεί από κάποια άλλη συμφερότερη για τους συμπολίτες μας».
«Σ» Τι σκοπεύετε ως νέα διοίκηση ?
1. Την συντήρηση, αναβάθμιση και διεύρυνση των υποδομών. 2. Την στενότερη συνεργασία με την σχολική κοινότητα και τους τοπικούς φορείς. 3. Την διεύρυνση των υπηρεσιών αθλητισμού και πολιτισμού. 4. Και κυρίως την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα, με έμφαση στην όσο το δυνατόν μικρότερη οικονομική συνδρομή των συμπολιτών μας.
Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, σε συνεργασία με το προσωπικό, για να κάνουμε την πόλη μας πρότυπο κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού.   Είμαι βέβαιος, ότι και με την βοήθεια σας, με την αξιόπιστη και κριτική ενημέρωση θα τα καταφέρουμε.      

Απάντηση